Notícies Càntirs

TRANSFORM-ACCIÓ. VIDEO-ACCIÓ PER LA RECUPERACIÓ DE L'EDIFICI TRANSFORMADOR

 

Aquesta última acció en la recerca dels béns comuns patrimonials del laboratori-cuina de la Torrassa, vam jugar amb una imatge gran de l’edifici del Transformador posada a l’entrada del parc de la Torrassa, un lloc de pas de molta gent. Volíem conèixer si els veïns i veïnes del barri coneixien l’edifici, la seva història i per a què podria fer-se servir si estigués obert al públic.

El Transformador és un edifici que té més de 60 metres de llarg, 35 d'ample i 20 d'alçada, se situa just al costat on actualment hi és el camp de futbol de la Torrassa (Parc de La Torrassa), al costat de la línia fèrria (ADIF). Originalment, aquest edifici va ser concebut com una infraestructura elèctrica per donar cobertura a la gran demanda d'electricitat de Barcelona. L'edifici va ser construït per l'empresa Riegos y Fuerza del Ebro a l'any 1913, més coneguda com "La Canadiense" al pertànyer a l'empresa de capital canadenc, Barcelona Traction Light and Power.

Fins a l'any 2001, el Transformador va formar part del Catàleg del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic (PEPPA) de l'Hospitalet. Anys després, al 2015, inexplicablement es van enderrocar les centenàries cases-xalets. Avui dia, l'edifici del Transformador funciona com subestació i és propietat de l'empresa Endesa.

La plataforma veïnal Castell de Bellvís, el Centre d'Estudis de l'Hospitalet i l'AAVV Collblanc-la Torrassa són els principals promotors d'aquesta reivindicació tant de l'edifici del Transformador com del seu voltant, un entorn verd ara mateix tancat al veïnat.

 

Els principals objectius d'aquesta acció va ser senyalitzar l'edifici, en un lloc molt concorregut com és una de les entrades al parc de la Torrassa, a través de textos, fotografies i un gran dibuix de l'edifici, en el qual la gent podia escriure les seves propostes d'ús d'aquest element patrimonial. D'aquesta manera podíem recollir informació sobre les necessitats del barri, així com conèixer percepcions i propostes de millora del barri. Entre les principals propostes per a l'edifici del Transformador van ser: pipi-can, biblioteca, teatre, cinema, centre de dones, centre cívic, centre cultural, refugi pels animals, mercat, escola de música i d’assaigs, hort comunitari i un parc infantil.